Jum FoLLow..

Monday, 30 January 2012

Banana Cake

Sebenarnya dah lama buat kek pisang nih..hehhee almost 2 weeks ago! tapi tak kira..nak jugak masukkan entry ni..hehhehe lagi pun Ed tak pernah masukkan ape-ape N3 pasal pisang. Kisahnya Ed ada beli pisang berangan yang montel-montel.. tujuan nye nak makan je..then lepas 3 4 hari tak habis makan.. terasa lak rugi pisang tu nanti akhirnya masuk bakul sampah jugak kan? Hmmmm..pikir punya pikir why not Ed buat kek je kan?hehehhe.. tapi pada mulanya takut jugak kalau-kalu kek ni tak jadik sebabnya Ed tak biasa buat kek pisang guna pisang berangan...

Hmmm..redah je la dari membazir kan?Biasa kalau dulu-dulu dengan arwah mama, Ed buat kek pisang guna pisang kapas..emmm memang mabeles rase kek tu..hhmmm baunya tak payah cakap la memang harum walau tak letak esen pisang. Tapi masalah nya sejak Ed tingal di Kajang ni tak pernah lagi jumpa pisang kapas!hahahaha..xtahu la sama ada memang pisang kapas tak de kat sini ke kan?tapi macam mustahil je..ke orang sini panggil pisang kapas dengan panggilan lain???? Hmmmm..pikir je lah..hehhhaha

Okeyh...berbalik kepada kek pisang yer? Ed buat pakai resipi biasa je ni.. guna sukatan cawan je..macam kek pisang kampung gitu.. Sila lah tengok yer gambo-gambo kat bawah nie..rase nak bagi komen pun boleh sanagat! Memang dialu-alukan sangat..hiihihi..

 ni panas-panas baru keluar dari oven...

 Proses penyejukan: letak atas redai..

 Yang ni dah di potong tujuannya untuk tayang rupa dalaman kek Ed nie..hhehe

 Ni pun sama. setelah di potong empat segi.. nyum nyum..

Nampak tak banana slices yang terhias kat permukaan kek tu?lain dari yang lain kan?hehhehe bukan ape saje nak buat kelainan lagi pun lepas buat kek tu ada lagi sebiji pisang yang lebih..jadi, dari terus membazir..Ed just slice kan then letak as a deco..cantik jugak! rasa pun mengancam! hehehe..

p/s: Komen peribadi tentang pisang berangan yan dijadikan kek:
1.   rase boleh tahan sedap.. takde beza pun ekceli..
2.   Warna tekstur lain sket sebabnya lau guna pisang kapas nampak lagi jalur-jalur hitam pisang.. then warna kuning pun lagi terang..yang ni muda sket..
3.   Kesimpulannya kek ni memang sedap! Kalau pernah makan version pisang kapas.. ada sikit je perbezaan dari segi bau dan warna.. yang lain tetap sama!

No comments:

Post a Comment