Jum FoLLow..

Wednesday, 2 January 2013

Pavlova

Pavlova..nyummmn nyuummm..sebut je dah terbayang-bayang rupa nye macam mana.. Pavlova yang Ed tahu berasal dari Perancis kot.. hehehe sejenis pemanis mulut klasik deme-deme semua.. Terhasil dengan tekstur marshmallow di bahagian dalam dengan crust yang ranggup di luar.. Resipi yang sangat simple Ed boleh katakan kalau nak dibandingkan dengan resipi-resipi kek yang Ed pernah hasilkan. Namun, tidak dinafikan ramai jugak yang malas membuat pavlova ni disebabkan keremehannya..

Senang nak cerita pavlova ni kena sabar nak buat.. untuk mendapatkan hasil yang baik.. Pavlova ni tersangat menggoda sebab dihiasi dengan buah-buahan segar ditambah dengan fresh cream ditengah-tengah antara lapisan atas pavlova dengan lapisan buah itu sendiri..

Ed kisahnya malas jugak nak buat pavlova..hehe tapi tekak ni duk terasa sangat nak makan. Then tangan pulak tak tahan..terpanggil-panggil je sapaan mesra dan seksi si pavlova.. hahhaa berfalsampah lak... kah kah kah..Terpaksa lah gagahkan jugak diri yang sememangnya malas nak buat.. Jom kita tengok ok? Kepada sesiapa yang nak menempah pun dipersilakan sangat-sangat. Ed jual dengan harga RM55 sebiji.. Siap terhias dengan buah-buahan segar..

Sangat meriah dengan fruits...nyum nyumm
The fruits are : Grapes, kiwi, grapefruits and oranges.. hehe untuk makan Ed letak buah yang ada dalam fridge je.. balun ke asalkan masam.. good combination for pavlova untuk balance kan rasa manis..
Inside view..

Just close up the marshmallow texture..
Alhamdulillah mendapat pujian dari incik hubby.. sedap katanya.. adam pun tersangat suke..tapi terpaksa trash out the fresh cream sbb adam memang tak suke cream!

Sekian sahaja bebelan untuk petang ini ok ladies.. :D

No comments:

Post a Comment