Lebih-lebih dengan Adam tidur awal lak malam ni.. lagi la terasa nak menaip.. Kalau tak malam-malam macam ni susah sket sebab banyak lak kena layan kerenah anakanda ku ni.. Jom sambung tujuan utama Ed malam ni ok? Ed nak cerita pasal Pineapple Jam lagi. Yang ni dah 3rd version for this 2012 year. Untuk stock biskut raya nanti la nie.. Actually still tak cukup tapi Ed terpaksa buat by bath sebab memang tak larat nak mengadap sorang-sorang dengan nenas berpuluh-puluh biji.
Untuk kali ni alhamdulillah Ed dapat bantuan sepenuhnya dari Mr. Hubby.. thanks so much sayang sebab tolong biey.. hehhee next version please do help me again ok? Untuk 3rd batch ni Ed guna 10 buji nenas Moris seperti biasa. Bila buat dengan 10 biji rasa tak muat pulak nak masuk large wok yang Ed selalu guna.. hahhaha terpaksa pi pinjam periuk gulai mak mertuaku...hehhehe lau tak muat kang susah nak kacau then bila masuk gula pun nanti jam boleh jadi hangit sebab tak dapat nak gaul sebati dan seeloknya.. Jadi terpaksa lah meminjam disebabkan Ed tak de kelengkapan memasak yang besar-besar kan? hihihihi..
The 10 pcs pineaplle for my 3rd batch of pineapple jam.. hehhee kalau kira betul-betul tak nampak lagi satu biji.. kan? Lagi satu tu dah terselit kat bawah..hehee tertindan pulak kat situ.. Ucapan terima kasih berserta sayang kepada mr. hubby sebab tolong sagat kan semua 10 biji nenas ni..hebehhehee.. Ed kupas kan je.. Tapi last piece abang dah tak larat..Ed sambung.. Katanya sakit belakang jugak ea buat benda ni... huhuhuhu tahu pun abang.. hahhhaha bukan senang nak buat ni kan? Yang pernah buat je tahu macam mana rase...sebab tu tak boleh nak buat sekali gus.. kena buat by batch je.. tu je yang termampu dengan kudrat yang ada...hehhee
Half of them.. stop jap benti lenguh .. hahhahaa memang tak larat! Tu la periuk pinjam! hahhaha.. ada lagi lum hantar sebab nanti nak pakai lagi untuk next batch sebab belum cukup dengan permintaan untuk tempahan pineapple roll tarts sempena raya nanti.. pape pun Ed teramat syukur dengan sambutan yang diterima walaupun sedikit penat.. Namun puas hati...alhamdulillah..
Dah ready untuk dimasak.. dah stand by atas stove..hehhee just zoom in nak kasi tengok texture nanas tu selepas disagat... sangat lah hairy kalau sagat pakai tangan ikut gaya tradisional gitu.. tersangat better kalau nak dibandingkan jika pakai blender. kan? hehehe
The superb kick was added... kali ni separuh botol besar digunakan memandangkan jumlah nanas yang lenih banyak digunakan. huhuhu kalau tak nanti tak rase.. Kena maintain flavour for consistent results.. betul tak?
Kena tunggu lagi sampai betul-betul kering sebelum masuk gula.. Penambah perasa terakhir..
LAngkah terakhir... perlu dipastikan jam betul-betul kering ye kawan-kawan...hehhehee
Yang ni dah siap untuk disimpan...Jam yang sudah dimasak dengan jayanya... sudah dipastikan gula betul-betul meresap dan kering bersama nanas... Sedia untuk disimpan sebelum digunakan...
Lambat pulak rasa bila menaip sambil tengok tv ni...hahahha hampir sejam baru siap satu n3..hehheeh mana tak nya..taip sikit tengok tv dulu...then baru sambung... pape pun dah siap..
Daaaa... jumpa lagi di n3 seterusnya dengan siri apam sempena tahlil..dan contoh packaging yang simple but still cute.. check them out ok? stay tuned!!!
No comments:
Post a Comment